Theodoor (T.A.C.) Colenbrander (1841-1930)

Theodoor Colenbrander - Theodoor (T.A.C.) Colenbrander

Theodoor Colenbrander

Theodoor Colenbrander, geboren in 1841 te Doesburg, was van oorsprong een architect, maar ontpopte zich al snel tot een plateelschilder met een unieke stijl, waarin abstracte, gestileerde decors werden gekoppeld aan exotische vaasvormen.

In 1884 werd Colenbrander aangesteld als ontwerper en artistiek leider bij N.V. Plateelbakkerij Rozenburg, waar hij zich al snel ontwikkelde tot de scheppende kracht achter de fabriek. Zijn stijl bestond uit een unieke combinatie van motieven geïnspireerd door exotische kunst en vormen beïnvloed door zijn passie voor architectuur.

Colenbrander wilde echter geen concessies doen aan de heersende mode en raakte daardoor in conflict met de fabriek toen deze in 1888 een commerciële weg insloeg. Hij vertrok en werkte jaren als ontwerper van interieurdecoraties, voornamelijk vloertapijten. In 1921 vond hij een plaats bij plateelbakkerij Ram, waar hij alle mogelijkheid kreeg om zijn modellen en decors te ontwikkelen. Toen deze fabriek het echter ook financieel zwaar kreeg en gebruiksaardewerk ging fabriceren, trok Colenbrander zich in 1925 terug. Hij overleed in 1930.

Publicaties:

Theo Colenbrander 1841-1930 – Arno Weltens, uitg. Drents Museum: Bol.com
Mesdag & Colenbrander – Titus M. Eliens, Waanders Uitgevers: Bol.com
T.A.C. Colenbrander (1841-1930) ontwerper van de haagse Plateelbakkerij Rozenburg – Titus M. Eliens, Wbooks: Bol.com

Voorheen in collectie