N.V. Plateelbakkerij Haga

Haga Purmerend marks - N.V. Plateelbakkerij Haga PurmerendPurmerend was een belangrijk centrum voor het Art Nouveau aardewerk van Nederlandse bodem aan het begin van de twintigste eeuw. Eén van de invloedrijkste fabrieken was N.V. Plateelbakkerij Haga. In haar korte, driejarige bestaan excelleerde de fabriek als beeldenfabriek en tevens als producent van sieraardewerk.

Haga ontstond in 1904 uit de samenvoeging van het Haagse N.V. Terracotta- en Aardewerkfabriek Haga, die de ontwerpen van H.F. Antheunis bezat, en N.S.A. Brantjes & Co. uit Purmerend. Naast de aardewerken vazen, kannen en kruiken werd er tevens plastiek geproduceerd, gebaseerd op modellen en figuren ontworpen door H.F. Antheunis. Bekende beeldhouwers als Henri Texeira de Mattos en A.F.H. Falise hebben voor Haga ontworpen.

Technisch leider Gerrit Offermans, die eerst in dienst was bij de Porceleyne Fles in Delft en die later St. Lukas Utrecht oprichtte, had naam gemaakt met zijn tot in de perfectie uitgevoerde lusteraardewerk. Onder zijn toeziend oog kreeg Chris Lanooy de ruimte om verder te experimenteren en zich te specialiseren in het gebruik van lusters. Het lusterglazuur werd aangebracht op eenvoudige modellen en bedekte een lichte ondergrond waarop decoraties van flora en fauna waren aangebracht die waren geïnspireerd op Japanse kunst. Chris van der Hoef was een andere belangrijke naam binnen Haga. Zijn eenvoudige maar prachtige decoraties werden veelvuldig toegepast op zowel sier- als gebruiksaardewerk. In 1907 werd Haga overgenomen door Aardewerkfabriek Amstelhoek.