Arnhemsche Fayencefabriek

Arnhemsche Fayence merk - Arnhemsche FayencefabriekDe Arnhemsche Fayencefabriek werd in 1907 opgericht door de gebroeders Klaas en Jacob Vet. De werkplaats produceerde tot 1934 sier- en luxe gebruiksaardewerk en staat vooral bekend om de modellen met zogenaamd lineair decor, beschilderd met sierlijke lijnen, op roomwitte ondergronden en afgewerkt met een mat glazuur.

Nadat hun eerste fabriek in Purmerend was afgebrand, vestigden de broers zich aan de Amsterdamseweg te Arnhem. Enkele modellen en decorontwerpen hadden de brand overleefd en deze werden vooral in de vroege periode veel gebruikt. De producten waren sterk beïnvloed door de sierlijke modellen van Rozenburg en van plateelbakkerij De Distel, waar Klaas leerling was geweest.

De fabriek is befaamd om het gebruik van matglazuur –in 1902 ontwikkeld bij De Distel- op een roomwitte ondergrond. Deze modellen zijn in een symmetrische stijl gedecoreerd met sterk gestileerde bloemmotieven, stippen en lijnen. Daarnaast fabriceerde men donkere decors, voorzien van een glanzend glazuur, waarop de minder gestileerde decors juist asymmetrisch werden aangebracht.

Vanwege de hoge productiekosten ging men in de jaren ’30 over op de productie van gebruiksaardewerk met een stroomglazuur. De economische crisis dwong de fabriek uiteindelijk te sluiten in 1934.