Over ons

Contact | Proportio Divina Kunsthandel 1

Kunsthandel Proportio Divina is gevestigd in een monumentaal pand in Arnhem. De kunsthandel is gespecialiseerd in Nederlandse toegepaste kunst uit de Art Nouveau en Art deco periode van circa 1880 tot 1925.
De collectie bevat vooral Art Nouveau en Art Deco sculpturen en keramiek van aardewerkfabrieken als Amstelhoek, Arnhemsche Fayence, Haga, De Distel en Rozenburg Den Haag.
Een belangrijk deel van de collectie omvat het beroemde eierschaalporselein van Rozenburg Den Haag. Ook heeft de kunsthandel een collectie 19e en begin 20e eeuwse schilderijen, aquarellen en tekeningen.

Over ons | Proportio Divina Kunsthandel 8

Marc Knook richtte in 2004 de kunsthandel Proportio Divina op.
Bij aanvang was er een behoorlijke collectie Nederlands Art Nouveau aardewerk en al vrij snel werd deze uitgebreid met een aanzienlijke collectie Rozenburg eierschaalporselein, die in de loop van 2007 meer dan 50 stuks bevatte.
Voor de tentoonstelling ‘Rozenburg-Plateel uit Haagse kringen’ (oktober 2007 – maart 2008) in het Gemeentemuseum Den Haag, heeft de kunsthandel toen een aantal bijzondere eierschaal vazen in bruikleen gegeven.
Later dat jaar onstond het idee om een ‘one night only’ verkoopexpositie van de Rozenburg eierschaal collectie te houden in het Gemeentemuseum; ‘Een avond in het Museum’ op 14 december 2007. Op de gastenlijst stonden 222 gasten, dat werden er op de avond bijna 300! Een review over de avond leest u hier: ‘De kunsthandel en de musea’

Rozenburg eggshell 1903 vase in the MFAH - Over ons

De kunsthandel heeft nationale en internationale klanten waaronder particuliere verzamelaars, beleggers en musea.
Onder meer het Museum of Fine Arts, Houston, het Philadelphia Museum of Art, het Gemeentemuseum Den Haag en het Haags Historisch Museum kochten werken aan.
Met regelmaat worden stukken uit de eigen collectie (en ook uit particuliere collecties van relaties van de kunsthandel) in bruikleen gegeven aan musea ten behoeve van exposities. Onder andere voor de tentoonstelling ‘Made in Holland’ in het Keramiekmuseum Princessehof, de tentoonstelling ‘Art Nouveau in Holland’ in het Gemeentemuseum Den Haag, de tentoonstelling ‘Chris Lebeau, Flora & Fauna’ in het Textielmuseum Tilburg en de tentoonstelling ‘Naakt of bloot?’ in het Museum Jan Cunen te Oss .
Proportio Divina speelt een actieve rol in het motiveren van haar relaties en klanten om werken uit te lenen aan musea ten behoeve van exposities.

Uitnodiging Lente Expo 2019 buitenkant
Uitnodiging Lente Expo 2019 binnenkant

Samen met Antes Art 1900 en Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar heeft Proportio Divina begin 2015 een Art Nouveau en Art Deco galerie in Den Haag  geopend:  ‘De Haagse Salon’, aan de Laan van Meerdervoort 41
Met een succesvolle eerste expositie en een ‘Private Dinner’, eind januari 2015, kende De Haagse Salon een vliegende start. Enige tijd later heeft Galerie Stylo, gespecialiseerd in vintage posters, zich aangesloten bij De Haagse Salon en zorgt met bijzondere, oude en originele, affiches voor een rijke aanvulling van de collectie.
De uitgebreide gezamenlijke collectie Art Nouveau en Art Deco van De Haagse Salon bevat inmiddels naast de vintage posters ook bijzondere en exclusieve meubels, Franse en Nederlandse glaskunst, sculpturen, sieraardewerk, porselein, lampen en schilderijen.
De Haagse Salon organiseert drie tot vier keer per jaar een (verkoop)expositie en regelmatig worden er lezingen gehouden door conservatoren, auteurs, kunstexperts en kunsthistorici.