Over ons

Huis - Over ons

Kunsthandel Proportio Divina

is gevestigd in een monumentaal, vroeg 20e eeuws huis in hartje Arnhem. Wij zijn gespecialiseerd in Nederlandse toegepaste kunst uit de Art Nouveau en Art deco periode, van circa 1880 tot 1925.
Onze collectie bestaat met name uit de sculpturen en keramiek uit deze periode, van bekende aardewerkfabrieken als Amstelhoek, Arnhemsche Fayence, Haga, De Distel en Rozenburg Den Haag.
Hoogtepunt van onze collectie is het beroemde eierschaalporselein van Rozenburg Den Haag. Naast sculpturen en keramiek bieden wij ook schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de 19e en begin 20e eeuw aan.

DSCF7824 002 Medium - Over ons

Geschiedenis van de kunsthandel Proportio Divina

Marc Knook richtte in 2004 de kunsthandel Proportio Divina op. Wij begonnen met een behoorlijke collectie Nederlands aardewerk uit de Art Nouveau periode. Al vrij snel werd dit uitgebreid met een aanzienlijke hoeveelheid Rozenburg eierschaalporselein. In de loop van 2007 hadden wij maar liefst 50 stuks in onze collectie.
In datzelfde jaar hebben wij een aantal bijzondere eierschaal vazen in bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag voor de tentoonstelling ‘Rozenburg-Plateel uit Haagse kringen’ (oktober 2007 – maart 2008)
Later dat jaar onstond het idee om een ‘one night only’ verkoopexpositie te houden in het Gemeentemuseum van de Rozenburg eierschaal collectie.Deze expositie, genaamd ‘Een avond in het Museum’ vond plaats op 14 december 2007. Op de gastenlijst stonden 222 gasten, maar dit liep op de avond zelf al snel op naar bijna 300!
Een review over deze avond kunt u hier lezen: ‘De kunsthandel en de musea’

Rozenburg eggshell 1903 vase in the MFAH - Over ons