Over ons

Huis - Over ons

Kunsthandel Proportio Divina

is gevestigd in een monumentaal, vroeg 20e eeuws huis in hartje Arnhem. Wij zijn gespecialiseerd in Nederlandse toegepaste kunst uit de Art Nouveau en Art deco periode, van circa 1880 tot 1925.
Onze collectie bestaat met name uit de sculpturen en keramiek uit deze periode, van bekende aardewerkfabrieken als Amstelhoek, Arnhemsche Fayence, Haga, De Distel en Rozenburg Den Haag.
Hoogtepunt van onze collectie is het beroemde eierschaalporselein van Rozenburg Den Haag. Naast sculpturen en keramiek bieden wij ook schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de 19e en begin 20e eeuw aan.

DSCF7824 002 Medium - Over ons

Geschiedenis van de kunsthandel Proportio Divina

Marc Knook richtte in 2004 de kunsthandel Proportio Divina op. Wij begonnen met een behoorlijke collectie Nederlands aardewerk uit de Art Nouveau periode. Al vrij snel werd dit uitgebreid met een aanzienlijke hoeveelheid Rozenburg eierschaalporselein. In de loop van 2007 hadden wij maar liefst 50 stuks in onze collectie.
In datzelfde jaar hebben wij een aantal bijzondere eierschaal vazen in bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag voor de tentoonstelling ‘Rozenburg-Plateel uit Haagse kringen’ (oktober 2007 – maart 2008)
Later dat jaar onstond het idee om een ‘one night only’ verkoopexpositie te houden in het Gemeentemuseum van de Rozenburg eierschaal collectie.Deze expositie, genaamd ‘Een avond in het Museum’ vond plaats op 14 december 2007. Op de gastenlijst stonden 222 gasten, maar dit liep op de avond zelf al snel op naar bijna 300!
Een review over deze avond kunt u hier lezen: ‘De kunsthandel en de musea’

Rozenburg eggshell 1903 vase in the MFAH - Over ons

Samenwerking met musea

Proportio Divina heeft nationale en internationale klanten waaronder particuliere verzamelaars, beleggers en musea.
Zo verkochten wij kunstwerken aan het Museum of Fine Arts, Houston, het Philadelphia Museum of Art, het Gemeentemuseum Den Haag en het Haags Historisch Museum.
Met regelmaat worden stukken uit de eigen collectie, als ook uit particuliere collecties van onze relaties, in bruikleen gegeven aan musea ten behoeve van exposities. Onder andere voor de tentoonstelling ‘Made in Holland’ in het Keramiekmuseum Princessehof, de tentoonstelling ‘Art Nouveau in Holland’ in het Gemeentemuseum Den Haag, de tentoonstelling ‘Chris Lebeau, Flora & Fauna’ in het Textielmuseum Tilburg en de tentoonstelling ‘Naakt of bloot?’ in het Museum Jan Cunen te Oss .
Proportio Divina speelt een actieve rol in het motiveren van haar klanten en relaties om werken uit te lenen aan musea ten behoeve van exposities.

Uitnodiging Lente Expo 2019 buitenkant 1024x732 - Over ons
Uitnodiging Lente Expo 2019 binnenkant 1024x732 - Over ons

De Haagse Salon

Samen met Antes Art 1900 en Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar opende Proportio Divina in begin 2015 een Art Nouveau en Art Deco galerie in Den Haag, genaamd ‘De Haagse Salon’, aan de Laan van Meerdervoort 41.
De Haagse Salon had een vliegende start, met een succesvolle eerste expositie en een ‘Private Dinner’, dat plaatsvond eind januari 2015. Enige tijd later sloot Galerie Stylo, gespecialiseerd in vintage posters, zich aan bij De Haagse Salon. Met bijzondere, oude en originele, affiches zorgt deze galerie voor een rijke aanvulling op de collectie.
De uitgebreide gezamenlijke collectie Art Nouveau en Art Deco objecten van De Haagse Salon bevat inmiddels vintage posters, bijzondere en exclusieve meubels, Franse en Nederlandse glaskunst, sculpturen, sieraardewerk, porselein, lampen en schilderijen.
De Haagse Salon organiseert drie tot vier keer per jaar een (verkoop)expositie en regelmatig worden er lezingen gehouden door conservatoren, auteurs, kunstexperts en kunsthistorici.