Aardewerkfabriek Amstelhoek

Amstelhoek marks - Aardewerkfabriek Amstelhoek

De Amsterdamse Aardewerkfabriek Amstelhoek streefde ernaar betaalbaar aardewerk te creëren met goede, eenvoudige vormen. Ontwerpers Chris van der Hoef en Lambertus Zijl wisten dit doel te verwezenlijken in herkenbare vazen met sobere vormen en spaarzame decoratie.
Amstelhoek werd in 1894 opgericht door goudsmid Willem Christaan Hoeker als een fabriek waar zowel sieraardewerk als metalen siervoorwerpen werden geproduceerd. G.M. Augustijn was technicus tot 1902 en hij voerde de ringeloor- en intarsia techniek in.
Onder leiding van Chris van der Hoef werd gestreefd naar eenvoud in zowel vorm als kleur. Samen met Lambertus Zijl ontwierp Van der Hoef sobere vormen die waren gebaseerd op klassieke Griekse vazen. De vazen werden uitgevoerd in donkere kleuren (donkerrood, bruin en diep groen) en gedecoreerd met sterk gestileerde, geometrische of dierfiguren. Onder invloed van H.P. Berlage’s ideeën was de spaarzame decoratie ondergeschikt aan de vorm van het model, om zo een eenheid tussen vorm en decoratie te creëren.
Van der Hoef vertrok toen de fabriek failliet ging in 1903. Het keramiekgedeelte werd overgenomen en voortgezet als Fabriek van Gebruiks- en Sieraardewerk etc. Voorheen Amstelhoek. Tot 1907 produceerde de fabriek voornamelijk oude modellen van Zijl en Van der Hoef en ontwerpen van Lambeek. Na de overname van Plateelbakkerij Haga uit Purmerend werden er meer modellen aan de productie toegevoegd. De fabriek werd uiteindelijk in 1910 verkocht aan De Distel.