N.V. Plateelbakkerij Ram

Ram Arnhem merk - Plateelbakkerij RAM Arnhem N.V. Plateelbakkerij Ram werd in 1921 te Arnhem opgericht door een aantal bewonderaars van Theodoor Colenbrander, waaronder kunsthandelaar en mede-plateelschilder Henri van Lerven en bankier Charles Engelberts. Zij hadden als doel Colenbrander alle ruimte te geven diens ontwerpen goed uit te voeren. Alles werd ingezet om Colenbrander zo veel mogelijk artistieke vrijheid te geven. De schilders werden per uur betaald in plaats van het toen gebruikelijke stukloon, en nieuwe verven en andere technische hoogstandjes werden ontwikkeld.

Colenbrander zelf ontwierp tientallen nieuwe vaasmodellen en honderden decors, die wanneer zij werden toegepast op de diverse modellen er totaal verschillend uit konden zien. De kleurrijke grilligheid van zijn decors, die door vele liefhebbers werd geprezen, komt prachtig naar voren in bijvoorbeeld het kaststel decor “Grot” uit 1925, ontworpen in zijn laatste jaar bij Ram.

De zeer intensieve arbeid had echter als gevolg dat de stukken zeer prijzig waren. Wegens financiële redenen was RAM genoodzaakt om naast de werken van Colenbrander ook andere ontwerpers aan te nemen en gebruiksaardewerk te produceren. Colenbrander had geen oor voor argumenten als betaalbaarheid of andere aardse redenen en in 1925 trok hij zich volledig terug. Vanwege de economische crisis sloot de plateelbakkerij voorgoed haar deuren in 1935.

T.A.C. (Theodoor) Colenbrander (1841-1930)

Theodoor Colenbrander, geboren in 1841 te Doesburg, was van oorsprong een architect, maar ontpopte zich al snel tot een plateelschilder met een unieke stijl, waarin abstracte, gestileerde decors werden gekoppeld aan exotische vaasvormen. In 1884 werd Colenbrander aangesteld als ontwerper en artistiek leider bij N.V. Plateelbakkerij Rozenburg, waar hij zich al snel ontwikkelde tot de scheppende kracht achter de fabriek.

Zijn stijl bestond uit een unieke combinatie van motieven geïnspireerd door exotische kunst en vormen beïnvloed door zijn passie voor architectuur. Colenbrander wilde echter geen concessies doen aan de heersende mode en raakte daardoor in conflict met de fabriek toen deze in 1888 een commerciële weg insloeg. Hij vertrok uiteindelijk in september 1889 en werkte daarna jaren als ontwerper van interieurdecoraties, voornamelijk vloertapijten.

In 1912 werd Theo Colenbrander gevraagd om bij de Plateelbakkerij Zuid Holland te komen werken waar hij vooral op de bestaande modellen zijn decor ontwerpen kon laten uitvoeren. Al na een jaar werd de samenwerking verbroken omdat Colenbrander ontevreden was over de technische mogelijkheden en de geleverde kwaliteit. In 1921 vond hij een plaats bij plateelbakkerij Ram, waar hij wel alle mogelijkheid kreeg om zijn modellen en decors te ontwikkelen. Toen deze fabriek het echter ook financieel zwaar kreeg en gebruiksaardewerk ging fabriceren, trok Colenbrander zich in 1925 terug. Hij overleed in 1930.