Image 1130 001 1024x808 - Plateelfabriek Rozenburg Den HaagDe N.V. Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg was een Nederlandse aardewerkfabriek die van 1883 tot 1917 in bedrijf was. Vooral het zogenoemde eierschaalporselein werd bekend.

In 1883 richtte Wilhelm Wolff de N.V. ’s Gravenhaagsche Kunstaardewerk fabriek op, met als doel om blauw en gekleurd Oud Delfts aardewerk na te volgen. In 1884 verbond Theodoor Colenbrander zich als artistiek leider aan de fabriek. De ontwerpen die hij maakte waren revolutionair. De producten uit die tijd gelden nog steeds als hoogtepunten in de Nederlandse aardewerkindustrie. In 1886 kreeg het bedrijf de naam N.V. Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg.

Na een moeilijke periode werd in 1895 J. Jurriaan Kok als directeur benoemd. Zowel de keramische kwaliteit als de decoraties werden beter. Deze decors waren levendiger, met vogels, vissen, soms in combinatie met bloemen, dit in tegenstelling tot de voorgaande donkere bloemendecors. Een nieuw hoogtepunt was de ontwikkeling van het eierschaalporselein. Dit is een zeer dun soort aardewerk. Met de productie werd in 1899 begonnen. Dit porselein werd voor het eerst tentoongesteld op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. De belangstelling was enorm, en verschillende musea gingen over tot aankoop.

In het eerste decennium van 1900 begon de verkoop terug te lopen. Hierop werden twee nieuwe producten in het assortiment gebracht, het zogenaamde Juliana-aardewerk en het incruust-aardewerk. In 1913 verliet Jurriaan Kok het bedrijf. Nadat in 1914 de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken, kwam de productie tot stilstand en volgde de opheffing in 1916. Onder anderen de kunstenaars Theodoor Colenbrander, Engelbart Bokhorst, Daniël Harkink, Iseger, Wilhelmus Petrus en Johannes Hendricus Hartgring, Dominicus P.J. de Ruiter, Sam Schellink, Jan Toorop, Hendrik Willem Mesdag en Van der Vet waren verbonden aan de Rozenburg fabriek. Rozenburg aardewerk is een zeer geliefd verzamelobject. Zo was Hendrik Willem Mesdag niet alleen aandeelhouder van de N.V. Plateelbakkerij Rozenburg maar ook samen met zijn vrouw Sientje Mesdag-Van Houten, fervent verzamelaar van met name het werk van Theodoor Colenbrander.

lees meer over Rozenburg porselein

In onze collectie