St. Lukas Utrecht

DSC01655 001 - St. Lukas UtrechtSt. Lukas Utrecht werd in 1909 opgericht door de zwagers G.J.D. Offermans en A.S. Enthoven. De fabriek vervaardigde in haar hoogtijdagen sieraardewerk van een uiterst hoge kwaliteit en was gespecialiseerd in (goud)lusterglazuren.

Offermans, die eerder in dienst was bij De Porceleyne Fles te Delft en bij Haga in Purmerend, had naam gemaakt met zijn tot in de perfectie uitgevoerde aardewerk met lusterglazuur. Deze zeer kostbare glazuurmethode, waarbij de producten waren voorzien van een iriserende laag door goud- of zilverpoeder toe te voegen aan het glazuurmengsel, werd tevens toegepast tijdens Offermans’ tijd bij St. Lukas. Het lusterglazuur werd gecombineerd met decoraties van flora en fauna en doet daardoor sterk denken aan Japans aardewerk uit de laat 19e, vroeg 20e eeuw.

De hoge kosten van de productie hadden als gevolg dat de fabriek een kleine, maar internationale afzetmarkt had en afhankelijk was van kapitaalinjecties van de aandeelhouders. Na het overlijden van Offermans in 1914 ging de fabriek onder plateelschilder J.C. Heytze over op de productie van eenvoudiger aardewerk, met versoberde decoraties. De fabriek sloot in 1923 en ging verder als de Firma Heytze en Seinstra. De productie van lusteraardewerk werd volledig stopgezet toen de fabriek in 1927 werd verkocht aan aandeelhouders en naar Maarssen verhuisde. Men ging over op het produceren van eenvoudig, goedkoop aardewerk, waardoor de afzetmarkt kromp tot regionale proporties, met als gevolg dat de fabriek genoodzaakt was haar deuren voorgoed te sluiten in 1933.