ELSEVIER

Chinees kopje levert 26 miljoen euro op bij veiling

door Shari Deira, 8 april 2014

Een kopje van porselein leverde bij een veiling in Hong Kong ruim 26 miljoen euro op. Het is het hoogste bedrag dat ooit is betaald op een veiling voor een Chinees kunstwerk.

Op het kopje zijn een haan, een hen en hun kuikens afgebeeld. Daarom heeft het kopje de bijnaam het ‘kippenkopje’.

Collectie

James Hennessy, een handelaar in Chinese kunst, zegt dat het kippenkopje de heilige graal van keramiek is. ‘Keizers en verzamelaars willen zo’n stuk in hun collectie hebben en deze kans doet zich niet vaak voor.’

Volgens experts is het kippenkopje het meest legendarische in de geschiedenis van Chinees porselein. De dieren op het kopje zijn een zinnebeeld van de Chinese keizer, de keizerin en hun onderdanen.

Applaus

Het kopje heeft een doorsnee van ongeveer 8 centimeter en komt uit de vijftiende eeuw. Een hoogbejaarde zakenman uit de Filipijnen is de voormalige eigenaar van het gewilde kunstwerk.

De nieuwe eigenaar is de vijftigjarige Liu Yiqian, een fervent verzamelaar van Chinese kunst. Hij deed zijn bod via de telefoon. Toen de veilingmeester de recordverkoop bekendmaakte, brak er spontaan applaus uit.

Bij dezelfde veiling werd ook een bijzondere ketting verkocht. Het gaat om de Hutton-Mdivani, een halsketting met 27 gepolijste stenen van jade uit de Qing-dynastie. Het sieraad leverde 19,6 miljoen euro op.

http://www.elsevier.nl/Cultuur–Televisie/nieuws/2014/4/Chinees-kopje-levert-26-miljoen-euro-op-bij-veiling-1499179W/

En hier is een aardig, minder kostbaar, kado idee voor Pasen: :  rozenburg-den-haag-sam-schellink-1909

Rozenburg Den Haag Schellink 1909 55e5d9c0378a3 - Chinees kopje levert 26 miljoen euro op bij veiling
Side image

Holy grail 55e5d9c037a38 - Chinees kopje levert 26 miljoen euro op bij veiling