Uitnodiging herfstexpo 2019 buitenkant 1 - De Haagse Salon herfstexpo 2019 verlengd: 19 & 20 oktober!

Expositie verlengd:

zaterdag 19 oktober van 12-19 uur

zondag   20 oktober van 12-18 uur

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Laan van Meerdervoort 41, Den Haag

Holland Utrecht wandschotel met draak circa 1900 2 removebg preview 3 - De Haagse Salon herfstexpo 2019 verlengd: 19 & 20 oktober!
Uitnodiging herfstexpo 2019 binnenkant 1 - De Haagse Salon herfstexpo 2019 verlengd: 19 & 20 oktober!

Graag nodigen wij U uit voor onze herfstexpositie:

‘East meets West’

Deze expositie staat in het teken van de invloed van de Japanse cultuur op Europa aan het einde van de 19e eeuw.
De kunsthandelaar, verzamelaar en succesvol ondernemer Siegfried Bing is hierop van grote invloed geweest. Alvorens hij in 1895 zijn kunsthandel “ L’Art Nouveau Bing” opende, waar Nieuwe (toegepaste) Kunst werd verkocht, handelde hij al lang in Japanse artefacten en prenten. Er was een ware Japan-manie aan de gang in het Westen vanaf begin jaren ’80. Bing speelde hierop in en reisde naar Japan waar hij import- en exportbedrijven opende in Yokohama en Kobe.
Met name de door Bing geïmporteerde Japanse prenten zijn van grote invloed geweest op de Europese kunstenaars, ook Vincent van Gogh was een groot afnemer.

In 1888 richtte Bing “Le Japon Artistique” op, een tijdschrift waarin de beschreven objecten uit de artikelen bijna allemaal uit Bing’s eigen collectie stamden. In het eerste deel omschrijft hij de Japanse kunst als een “Art Nouveau”, een Nieuwe Kunst, die een langdurige en verleidelijke invloed op de Westerse kunst zou gaan hebben.
Een uitspraak die profetisch bleek te zijn, doordat het Japonisme dat bij de westerse kunstenaars als stroming met een eigen invulling uit de Japanse kunst voortkwam, ook de bakermat bleek voor de “Art Nouveau” zoals wij die kennen.

Op onze herfstexpositie tonen wij u vooral ook een rijkgevulde etalage met op de Japanse vormgeving geïnspireerde kunstobjecten uit de Nederlandse en Europese Art Nouveau. Onder meer een grote zogenaamde ‘Japanse vaas’ van Rozenburg Den Haag, uit het najaar van 1896, beschilderd met Japanse draken. Niet alleen laat deze vaas zien dat de firma Rozenburg bovenop de toendertijd heersende mode zat. Ook zijn er tal van verwijzingen op de vaas naar het eveneens populaire gebruik van opium destijds!

Wij nodigen u graag uit voor een hapje en een drankje, van harte welkom!

Rachel Reijers, Jaap Nieuwenhuizen Segaar, Rob van Vulpen en Marc Knook