Nieuwe aanwinst: ‘Vincent’, een hommage aan Van Gogh van Vilmos Huszár

KM133 003 Huzsar LR - Kröller-Müller museum verwerft 'Vincent', een hommage aan Van Gogh van Vilmos Huszár

Het Kröller-Müller Museum heeft Vincent (1915) van Vilmos Huszár (1884-1960) verworven. Het schilderij stond al jaren op het verlanglijstje van het museum. In 1993 werd het te koop aangeboden, maar toen beschikte het museum niet over voldoende middelen. In het voorjaar van 2012 werd het opnieuw aangeboden bij Christie’s in Londen en kon het museum het schilderij alsnog verwerven. Het werk is te zien in de nieuwe collectieopstelling van het museum. De aankoop is in zijn geheel gefinancierd met gelden van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Vilmos Huszár werd in 1884 in Boedapest geboren. Via contacten die hij opdeed tijdens zijn studie in München kwam hij in Den Haag terecht, waar hij zich in 1906 vestigde. Hier leerde hij de kunstcriticus H.P. Bremmer kennen, die zich sterk inzette voor de toen nog niet zo bekende Vincent van Gogh. In 1915 maakte Huszár Vincent, als een eerbetoon aan de ook door hem zeer bewonderde Van Gogh. Op de nog originele lijst is de titel VINCENT te lezen. Het schilderij toont een gestileerde zonnebloem, opgebouwd uit vormen in fel blauw, groen, rood, oranje en geel. Het schilderij maakt een dynamische indruk en laat zien dat Huszár zich oriënteerde op de internationale avant-garde bewegingen van het kubisme en het futurisme.
Vincent ontstond kort voordat Vilmos Huszár in contact kwam met Theo van Doesburg en hij in zijn latere, abstract-geometrische stijl ging werken. In 1917 was Huszár, met Van Doesburg, Piet Mondriaan en Bart van der Leck, een van de oprichters van De Stijl.
Vincent sluit enerzijds aan bij de kubistische en vooral de futuristische werken in de museumcollectie, van Umberto Boccioni en Giacomo Balla, en anderzijds bij de grote collectie werken van De Stijlkunstenaars, met name bij de vroege werken van Van Doesburg, zoals Danseressen uit 1916.
→ En wij hebben een Vilmos Huszar te koop : proportiodivina.nl